Appreciative Inquiry – AI
AI är en kollaborativ och praktisk metod som passar många sammanhang, i arbete med individer, grupper, organisationer men också i större samhällsarbeten. AI är en metod och förhållningssätt för att söka, identifiera och utveckla de livgivande krafterna och energierna i en organisation som är närvarande när ett system fungerar optimalt.
Termen ‘appreciative’ (uppskattande) kommer från idén att när något växer i värde uppskattas det och därför fokuserar ett ”uppskattande utforskande” ( appreciative inquiry) på de positiva och livgivande krafterna i en organisation, de fenomen som vi vill ha mer utav. Termen ‘inquiry’ (fråga/utforska) betyder att vi vill utforska, processen av att söka och förstå genom att ställa frågor.
När man arbetar med AI kan man välja olika fokus för ett utforskande. Det kan handla om ett övergripande, mål för verksamhet och de värderingar som ska leda arbetet. Det kan också handla om att fokusera på olika områden som utvecklat samarbete, teamkänsla, ökad kvalitet och förbättrat kundfokus.
AI bygger på ett styrkebaserat perspektiv som värdesätter allas bidrag och utforskar människors goda intentioner, värderingar och det människor värnar om i utvecklingsarbete förändring och vid konflikter. Detta perspektiv utgår från att alla har något att bidra med och att genom att involvera personer, uppskatta deras bidrag, vara nyfiken på deras förståelse och drömmar så kommer deras resurser och kompetens komma fram och fortsätta utvecklas. Genom att involvera människor i sin egen önskade utveckling skapas också eget ansvarstagande i arbete mot uppsatta mål.
När man arbetar med AI brukar man använda fem steg. Vi börjar med att definiera frågeställning och utvecklingsområde. Detta på ett sätt som skapar en attraktiv målbild. Sedan arbetar vi vidare med drömmen om hur man skulle vilja att det såg ut och att utforska detta i detalj. Efter detta fortsätter vi att utforska resurser och kompetens som redan finns för att gå vidare till att utforska de steg man behöver ta för att nå fram till aktuella och uppsatta mål – det som ska vara. Det sista steget är att befästa genomförandet.
Vad kan vi uppnå?
AI processen bidrar till att motivation och drivkrafter riktas i riktning mot uppsatta mål.
Tydliggörande av målbilder och hur man ska ta sig dit för alla involverade.
Alla berörda involveras vilket resulterar i en samsyn såväl i process som målbilder.
Processer blir förankrade.
I och med att det är en samskapande process så ökar eget ansvarstagande och gemenskap.
I och med att processen bygger på individer och gruppers styrkor och potential i det man gör bra så ökar yrkesstolthet och arbetsglädje.
Utifrån en gemensam målbild tas individer och gruppers förmågor, kunskap och erfarenheter tillvara på för att uppnå uppsatta mål.
Processen utforskar och stärker styrkor och förmågor hos individer och grupper och utvecklar människor och organisationers potential.
Processen tar tillvara på livgivande krafter i organisationen och det som fungerar bra – bygger förändring och utveckling på detta.
Arbetsprocess ökar människors tilltro till sin egen förmåga och bidrar till en lärande hos såväl hos såväl individ som organisation.
Utvecklande av gemensamt språk och förståelse.
Effektivisering – förhållandevis liten insats som leder till samsyn och uppdragsfokus.
Innovation och utveckling utifrån uppdrag
Värdegrundsarbete och utvecklande av organisationskultur
Metodik
Vår metod bygger på en genomtänkt metodik. Kunskap i metodik handlar om att förstå individer och system och hur människor interagerar med varandra.
Att förstå vetenskapligt vad som bidrar till en förändring och utveckling hos individer och grupper
Att ha kunskap om vad som bidrar till motivation och drivkrafter och till tilltron till den egna förmågan hos individer och grupper- Kunna se och stärka processen utifrån hjärnforskning
Att utifrån förståelse kunna applicera metod och anpassa insats på bästa möjliga sätt till det unika o varje sammanhanget och involvera ledning och förankra processen på bästa sätt
Hur man kan bidra till hjälpsam interaktion och kommunikation i verksamheter och organisationer
Det handlar om att förstå språkets betydelse och hur vi kan använda språket för att utveckla handlingsutrymme
Utvecklad förmåga att kommunicera och leda skiftande processer för att tillgodose verksamheters unika sammanhang
Att kunna stärka ledarskapet läroprocessen och de som ska finnas kvar för hållbar utveckling
Att undvika att göra en organisation eller ett system beroende av konsulter och kunskap utifrån. Om kunskapen hålls utanför organisationen blir det lätt ett engångs happening och
Ett långsiktigt och hållbart tänkande
Varby Trädgård
614 92 SÖDERKÖPING
e-post: info@senspero.com
Telefon: 0733-569347
Din resurs och inspiration inom systemiskt och styrkebaserat ledarskap, medarbetarskap och organisationsutveckling
.
© 2021 Senspero